vvegablanca

"Made it Ma! Top of the world!"

Posts tagged romantikus

1 note &

Midnight in Paris (2011)

Főhősünk egy alkotói (és magánéleti) válságban szenvedő író, akiben egyszerre tört felszínre a „valami sokkal többre, másra vagyok hivatott” érzés és teljesedett ki a „nem is ebben a korban kellene élnem, régen minden jobb volt” gondolat. Menyasszonyával valamint anyós és após jelöltjével Párizsba látogat pihenni és ihletet meríteni, amikor is felfedezi, hogy ha pontban éjfélkor beszáll egy régi taxiba, az visszafuvarozza őt a ’20-as évek forgatagába. Innentől fogva minden este jegyet vált az utazásra, példaképeivel és ikonjaival abszintozik, megvilágosodik. Igazi sztárparádé (Owen Wilson, Adrian Brody, Marion Cotillard) a film, szerelmes levél a városhoz, nagyon szépen fényképezett, elgondolkodtató mégis könnyed szórakozás. Néhol persze túl sokat markol és keveset fog, de nem ugyanígy kapkodnánk, rohannánk mi is, ha közel száz évet léphetnénk vissza éjszakánként a kedvenc helyünkre a világon? Visszafogottan vicces, romantikusan naiv másfél óra, talán épp ettől olyan magával ragadó. A vége főcím alatt rögtön azt gondoltam, hosszú évek óta ez volt a legjobb Woody Allen film.

4/5

Filed under romantikus 2011 4/5

0 notes &

Seeking a Friend for the End of the World (2012)

Az emberiség utolsó kísérlete is kudarcot vallott, civilizációnk heteken belül elkerülhetetlenül önpusztító intim kapcsolatba kerül egy aszteroidával. Ebben a helyzetben ismerkedik össze igazán két szomszéd, akik közös úti céljukon kívül mást is felfedeznek egymásban. Carell rutinból hozza a kedvelhető középkorú lúzert, Knightley pedig szokásosan bájos a 30 felé közeledő szétszórt életművész szerepében. A humor kellően morbid, párosunk szerethető, a mellékszereplők is jók, de a legtöbb jelenetet nem bontja ki eléggé a film, szinte minden csak háttérként szolgál a nem egyszer erőltetett és giccses szerelmi szálnak. Kár érte, mert összefüggőbb, realisztikusabb történettel és pár bátrabb jelenettel, valamint szolidabb romantikával nagyobbat szólhatna. Mindent egybevetve azért egy egész kellemes világvége road movie ez, aminek azonban az előnyére vált volna, ha a rendezőnő másokat is bevett volna a forgatókönyvírásba. Erős közepes, valamelyik őszi vasárnapra pont jó lesz.

3/5

Filed under 2012 3/5 romantikus

2 notes &

Miracle Mile (1988)

Harry teljesen véletlenül, egy téves hajnali telefonhívásból megtudja, hogy az USA 50 perc múlva atomrakétákat lő Oroszországra, a várható ellencsapás pedig 20 perccel később lenullázza egész Los Angelest. Te elhinnéd, és ha igen, mit tennél? A film valós időben játszódik, hihetetlenül izgalmas és szinte végig bizonytalanságban tart: indokolatlan a pánikkeltés vagy főhősünk az egyetlen ésszerű dolgot teszi? A képi világ és a hátborzongató jelenetekkel kiváltott világvége hangulat fantasztikus, a zenék különösen jók. Ugyan van pár logikai baki és ciki pillanat, de ezek bőven megbocsáthatóak a film lendületének és szimpatikus főszereplőinek köszönhetően. Na persze az sem árt, ha szereted a ‘80-as évek stílusát. Talán az egyik legjobb katasztrófafilm, amit valaha láttam és egy igazi kult ritkaság, az IMDb-n mindössze 3880 szavazattal rendelkezik.

4/5

Filed under 1988 thriller dráma 4/5 romantikus

2 notes &

Last Night (2010)

Egy fiatal házaspár külön töltött éjszakájának története. Na persze egyikük sem keresztrejtvényt fejteget az eurovíziós dalfesztivál után, mert akkor nem lenne film. Azzal viszont nagyon sokat veszítenénk, mert a Last Night a legjobb romantikus dráma, amit a Blue Valentine óta láttam. Könnyű beleélni magunkat a szituációba, ezért gyorsan kialakul egyfajta kötődés a szereplőkhöz, a párbeszédek bátrak, a hangulat remek és a zárás is hibátlan. Ami meglepett, hogy Keira Knightley mennyire nagyszerűen alakít, simán kiemelkedik a többiek közül. Erős film, nem egyszerű kérdésekkel, mindenkinek ajánlom.

4/5

(trailert nem linkelek, mert biztosan spoileres valamennyire)

Filed under 2010 4/5 dráma romantikus

0 notes &

Flirting (1991)

Néhol tinivígjáték, néhol keserédes dráma, többnyire azonban feelgood szerelmi történet Ausztráliából az elképesztően fiatal Thandie Newtonnal és Nicole Kidmannel. A főszereplőket nem lehet nem kedvelni, a zenék mindig hozzátesznek valamit a történésekhez, még a szokásos rossz szemmel nézett kapcsolat klisék is végig mosolygósak. A végén majdnem túlvállalja magát és igazából még nem sikerült eldöntenem, hogy szerintem hogy lett volna jobb a zárás, de ez egy hangulatos, nagyon jó film.

4/5

imdb

Filed under romantikus 1991 4/5 dráma vígjaték

2 notes &

Wristcutters: A Love Story (2006)

Imádnivaló fekete humorú feelgood romantikus roadmovie az öngyilkosságról. Már ebből a mondatból is látszik, hogy egy nagyon különleges filmről van szó, amihez még csak hasonlót is nehezen tudnék mondani. A fakó fényképezés nagyszerű, kellemesek a zenék, a karakterek pedig indokolatlanul szimpatikusak. Néha mintha kizökkenne a ritmusból és lelassul, de annyira eredeti az alapötlet és annyira ironikusan életigenlő az egész, hogy ez könnyedén elnézhető. Shannyn Sossamon gyönyörű, a befejezés utáni mosolygás garantált.

4/5

imdb

Filed under 2006 4/5 vígjaték romantikus

2 notes &

The Graduate (1967)

A Risky Business mellett talán a legjobb mozi az ártatlanság mindenféle értelemben vett elvesztéséről. Dustin Hoffman épp olyan teljességgel meggyőző a félénk foreveralone srác szerepében a történet elején, mint amennyire hibátlanul lényegül át igazi hősszerelmessé a cselekmény előrehaladtával. Hatalmas élmény a film, mert úgy szól nehéz döntésekről és mindenki számára megvívandó harcokról, hogy szinte folyamatosan feelgood hangulatot áraszt magából. A nagyszerű fényképezés külön  kiemelendő, a Simon and Garfunkel által szerzett zenékért pedig már önmagában is megéri megnézni ezt a majdnem tökéletes, saját korában egész merésznek számító romantikus filmet.

5/5

imdb

Filed under 5/5 romantikus 1967

1 note &

The Artist (2011)

A némafilm alkonyán, a hangosfilm áttörésének hajnalán kezdődik az Artist története, ami a letűnő kor legnagyobb sztárjának szemszögén át idézi meg Hollywood aranykorát. A film legnagyobb erényei maga az érdekessége, a tény, hogy némafilmet nézhetünk 2012-ben, valamint a gyönyörű Bérénice Bejo és a remekelő főszereplő, Jean Dujardin játéka. Aranyos időutazás, könnyed szórakozás ez, amit a régi filmek iránt érdeklődők biztosan élvezni fognak. A díjeső ugyanakkor egyértelműen túlzás, akik erre alapozott hatalmas elvárásokkal ülnek le elé, könnyen csalódhatnak.

4/5

trailer

Filed under 2011 4/5 vígjáték romantikus