vvegablanca

"Made it Ma! Top of the world!"

Posts tagged dráma

1 note &

Compliance (2012)

Csörög a telefon, a film helyszínéül szolgáló gyorsétteremlánc üzletének alkalmazottját lopással vádolja a rendőrség és a többi munkatárs közreműködését kéri amíg küldenek egy járőrt. Innen indul ez az izgalmas, sokszor szinte kényelmetlen élménynek bizonyuló modern dráma, aminek témája aktuálisabb, annak tálalása pedig provokatívabb szinte nem is lehetne. Hibátlan alakítások, fojtogató atmoszféra, könnyen befolyásolható emberek. Lényegében David Schwimmer Trust c. alkotásához tudnám hasonlítani, érdemes megnézni azt is, mindkét film igazi veled is megtörténhet hétköznapi horror.

4/5

Filed under 2012 4/5 dráma

1 note &

Több filmről pár mondatban vol.1

Nuit Blanche (2011)

Egyetlen nap történéseit felölelő, végig pörgős, nagyszerűen fényképezett francia akció-thriller egy mocskos zsaruról, akinek a maffia elrabolja a gyerekét. Ő meg persze megpróbálja visszaszerezni. Jól koreografált verekedések, feszült hangulat, inkább ezt nézd, mint a harmatos Taken kettőt. 4/5

Frankenweenie (2012)

Tim Burton visszatért, azaz újra széles körben elismert, színvonalas filmmel jelentkezett. Saját korábbi rövidfilmjének fekete-fehér remake-je humoros, hangulatos és látszik rajta, hogy az alkotók szíve-lelke benne van. Annyira ugyan nem fogott meg, mint a ParaNorman, de a rendező munkásságának kedvelői nem fognak csalódni. 4/5

Falling Down (1993)

Amikor Joel Schumacher még tudott. Mert voltak ilyen idők, ezt bizonyítja ez a nagyszerű hangulattal és éles társadalomkritikával bíró alkotás is. Michael Douglas és Robert Duvall párbajozik a törvény két oldaláról, pedig előbbi nem is igazi bűnöző, csupán az átlagembert mindennap bosszantó kis semmiségekkel torkig levő lázadó. Remek film. 4/5

Filed under 2011 2012 1993 animációs dráma thriller Akció horror Vígjáték

3 notes &

The Perks of Being a Wallflower (2012)

Kamaszkorban épp elég nagy feladat elsősként beilleszkedni egy új iskolába, Charlie szerencséjére azonban két végzős a szárnyai alá veszi. A hármójuk között kibontakozó barátság pedig mindannyiuk életét megváltoztatja. Nagyon sok éve nem készült ennyire jó tinifilm, ami olyan hitelesen és magától értetődő természetességgel mesél a tinédzserkor időtlen problémáiról, mint a műfaj ‘80-as évekbeli klasszikusai. Az alakítások nagyszerűek, a soundtrack remek, a lassan kibomló karakterek vállait pedig óriási traumák nyomják, a film mégis annyira inspiráló és feelgood tud lenni, mint idén talán semmi más mozi. Igazi még a stáblistát is végignézős élmény volt, az év egyik legerősebb filmje és mivel magyar bemutatóról még csak pletykákat sem hallani, szerintem ne várjatok rá, hanem nézzétek meg minél hamarabb.

5/5

Filed under 2012 5/5 dráma tinifilm

0 notes &

TeamKarácsony - It’s a Wonderful Life (1946)

         image

A kisvárosi takarékpénztárát fenyegető csőd miatt az egész életében másokért áldozatokat hozó George Bailey szentestére arra a megállapításra jut, hogy az életbiztosítási pénz miatt többet ér családjának holtan, mint élve. Egy angyal azonban még időben közbelép és megmutatja kétségbeesett, a küzdelembe belefásult hősünknek, hogy milyen lett volna illetve milyen lenne a családja és városkája élete nélküle. Frank Capra 66 (!!) évvel ezelőtt készült klasszikusa nem véletlenül kerül műsorra azóta is az ünnepek idején Amerikában. Nálunk sajnos jóval kevesebben ismerik, pedig ez a tökéletes családi film karácsonyra. A kor egyik legnagyobb színésze, James Stewart remekel a főszerepben, az Élet csodaszép pedig egy felemelő, megindító és mindenekelőtt életigenlő remekmű, amit mindenkinek látnia kellene.

5/5

Filed under dráma teamkarácsony 5/5 1946 vígjaték családi

1 note &

Monsieur Lazhar (2011)

Egy kanadai általános iskolában az osztályteremben akasztja fel magát a gyerekek egyik kedvenc tanárnője. Az ő ideiglenes pótlására érkezik az Észak-Afrikai politikai menekült, Lazhar tanár úr, aki az intézményben szokatlan módokon, őszintén akar segíteni a gyerekeknek feldolgozni a tragédiát. A film szépen és hitelesen mesél tanárokról, diákokról és az iskolák falain belül felmerülő problémák kezeléséről illetve ennek hiányáról, nehézségeiről. Az ügyes rendezés mellett nagyszerű karakterek és remek alakítások hozzák a nézőhöz még közelebb ezt a több szinten is gyászról és újrakezdésről szóló történetet, aminek számomra egyértelműen az év legjobb alkotásai között van a helye.

4/5

Filed under dráma 2011 4/5

1 note &

End of Watch (2012)

A filmben két, már egészen a kiképzésüktől kezdve egymás partnereként szolgáló és védő rendőr mindennapjait követjük Los Angeles egyik legdurvább körzetében. A kézikamerázás végre nem öncélú, hanem hozzátesz az élményhez, az epizódszerű sztori mesterien felépítettnek bizonyul és áll össze a végére, a barátság, a bajtársiasság bemutatása pedig talán még sosem volt ennyire őszinte és hatásos a műfajban. Ez utóbbi az igazi kulcs, amiért ilyen jól működik a film, a két főszereplő hibátlan alakításának köszönhetően is közel kerülnek hozzánk, én nem is tudom, mikor szurkoltam utoljára ennyire egy film karaktereiért. Munkájuk mellett a magánéletükbe is épp kellő mértékben enged bepillantást a rendező, az akciójelenetek naturalisták, valósághűek, az erőszak a semmiből csap le, a finálé hihetetlenül feszült. Az év egyik legkomolyabb drámája, amin én sehol sem találok fogást. Zseniális film.

5/5

Filed under 2012 akció dráma 5/5 thriller

4 notes &

Drive (2011)

Nicolas Winding Refn (Bronson, Valhalla Rising) napjaink egyik legtehetségesebb rendezője. Ezt bizonyítva korábbi filmjeinél sokkal fogyaszthatóbb témát választva is képes volt ugyanolyan eredeti és stílusos maradni, a Drive-nak ott a helye 2011 legjobbjai között. „A real human being and a real hero” erről szól a film, azaz pontosabban a főhős ide vezető útjáról, fejlődéséről. Tehát ne várjatok színtiszta akciófilmet, mert ha egy Halálos iramban 6-ra számítotok, akkor csalódni fogtok. Vannak persze üldözések és verekedések, amik egytől egyig fantasztikusan izgalmasak, de azok is életszagúak, semmi túlzás vagy fizikai alaptörvényekre fittyet hányás és hát nem is ezeken van a hangsúly. Kis lépésekkel haladunk előre, Refn nagyon finoman építi fel és bontja ki az okokat, amikért az utolsó félórában a főhős bármit megtenne, miközben brutális erővel szögez a székünkbe minket nézőket. Minden a helyén van, ugyanúgy működnek az érzelmes jelenetek, mint a tomboló erőszakot bemutatóak, a zene tökéletes (két napig hallgattam utána a soundtracket), a főszereplő Ryan Gosling pedig élete alakítását nyújtja.

5/5

Filed under 2011 dráma Akció

2 notes &

Apocalypto (2006)

Mel Gibson lépcsős maja templomok lábánál durvulva tárja elénk egy civilizáció alkonyának tablóját. A három fő részre osztható film ugyan nem Passió mértékben naturalista, de azért szép számmal akad benne szív kivágás, lefejezés. Rendezőnk jelképekkel közvetített üzenete bűnről, vallásról, sorsról több sebből is vérzik, de a fényképezés és a látványvilág lenyűgöző. A díszletektől kezdve a maszkokon, ruhákon, ékszereken át az utolsó fekete párduc szőrszálig minden döbbenetesen autentikusnak hat, ilyen szempontból mintha egy dokumentumfilmet néznénk. Ha ehhez hozzáadjuk az elején megkedvelt főszereplőket, a film közepének magába szippantó, valóban apokaliptikus hangulatát és az utolsó harmad izgalmát, akkor egy megtekintésre mindenképpen érdemes, nagyon jó filmet kapunk.

4/5

Filed under 2006 4/5 dráma Akció

0 notes &

A vizsga (2011)

Izgalmas, fordulatos thriller, aminek szálai az Államvédelmi Osztály egy megfigyelése körül bonyolódnak ‘57 szentestéjén. Néhol meglátszik ugyan a minimális költségvetés, de semmiképp sem zavaró mértékben, a forgatókönyv pontos és feszült, a Kulka vezette színészgárda nagyszerűen játszik, aminek köszönhetően a dráma és a feszültség különösebb történelmi ismeretek nélkül is átélhető. Ha ezekhez hozzávesszük, hogy korrajzként is hiteles, valamint több jelenete különösen hangulatosan fényképezett, akkor megkapjuk A nyomozó óta legjobb hazai mozit. Összegezve tehát egy erős zsánerfilm A vizsga, ezt pedig becsüljük meg, mert erre sajnos még mindig ritka a példa a magyar filmgyártásban.
Külföldön is elismerik, alig két napja nyerte meg a chicagói nemzetközi filmfesztivál arany Hugo-díját, az Új rendezők kategóriában diadalmaskodva. Korábban Hámori Gabriella és Kulka János alakítását is a legjobbnak találták a new yorki Gotham Screen nemzetközi fesztiválon.

4/5

Filed under 2011 thriller dráma 4/5

0 notes &

Spoorloos (1988)

Idilli vakációnak indult, a nő azonban nyomtalanul eltűnik egy benzinkútról. A férfi nem adja fel, évek múlva is keresi őt és egyszer csak jelentkezik valaki, aki azt mondja, tudja mi történt vele. A film nagy része eseménytelen, nem igazán történésekkel halad előre, sokkal inkább két főszereplőjének lelki világát tárja elénk, az ő karakterüket boncolgatja. Ez a lassúság azonban nem érdektelen, később pedig többszörösen is kifizetődik. A saját magát übermenschnek képzelő, családapa álarca mögött megbúvó pszichopata és a mindössze a felszínen továbblépő, valójában egyetlen információért élő férfi találkozása elkerülhetetlen, mert mindkét fél már csak ezért él, megszállottságuk egymáshoz vonzza őket. Tapintani lehet a feszültséget, ahogy a végső cél felé haladnak, az út pedig egy nagyon nehezen felejthető fináléval ér véget. Megterhelő, kegyetlen pszicho-thriller, kétségbeesett és ránk nehezedő hangulattal, műfajában igazi mestermű.

5/5

(A film angol címe The Vanishing, így talán könnyebb megtalálni, de nehogy a ‘93-as amerikai rimékre kattintsatok, mert az teljesen közepes)

Filed under 1988 dráma thriller 5/5